Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klubový zájezd

Pustevny 2019

Každoročním autobusovým zájezdem za krásného slunečného, leč chladného počasí jsme se vydali již podruhé v desetileté historii klubu na vrchol valašských Pusteven. Při příjezdu na místo jsme se přesvědčili, že paní zima ještě neřekla své poslední slovo. Nejznámější beskydské zimní lyžařské středisko ještě pokrývaly zbytky bílého sněhu. Důvod naší cesty byl předurčen. Podívat se, jak probíhají stavební práce na obnově významné památky valašského regionu na zcela vyhořelém Jurkovičově Libušíně, na jehož obnovu jsme do sbírky přispěli i my z klubové pokladny. Druhým lákadlem byla panoramatická stezka v korunách stromů.

Tady se mohou turisté do okolí rozhlédnout z pěkné výšky. Nad korunami stromů vyrostla během dvou let Stezka Valaška. Dřevěný chodník, na jehož konci je 22 metrů vysoká vyhlídková věž. Součástí stezky je zřejmě nejdelší skleněná vyhlídková plošina v Evropě nebo 150 metrů dlouhý zavěšený „himalájský“ chodník. Nejvyšší patro věže je ve výšce 1099 metrů nad mořem a za dobrého počasí je z něj možno dohlédnout na Jeseníky či Vekou Fatru, nebo spatřit haldy u polského Rybníku. Na vyhlídce s průhlednou podlahou stojí návštěvníci 7 metrů v prostoru a téměř 30 metrů nad zemí. A protože počasí bylo slunečné a téměř bez mráčku, tak i my jsme se mohli pokochat krásnými výhledy po celém okolí.

Po prohlídce stezky jsme se vydali k soše boha Radegasta a někteří pokračovali ještě na nedaleký Radhošť, známé poutní místo slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

V odpoledních hodinách jsme opustili Pustevny a pokračovali dál do dalšího lyžařského střediska Bílá. Místo celníkům známé z minulosti, neboť v dnešní budově Obecního úřadu sídlila v minulosti celní stanice a později rekondiční středisko. Nostalgickou vzpomínkou jsme zakončili program zájezdu a pokračovali do svých domovů.