Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zájezd - Rajecká dolina

11. 5. 2018

Letošní zájezd směřoval na Slovensko. Cílem naší cesty autobusem bylo několik míst v Rajecké dolině (kotlině) nacházející se jen několik kilometrů za Žilinou. Účastníků zájezdu bylo poskrovnu, určitě nejslabší počet za dobu, co Rada klubu organizuje vždy 8.května nějakou vyjížďku a prohlídku zajímavých míst, a to nejen u nás.

První zastávkou byla obec ČIČMANY. Je známá starobylou a unikátní  lidovou architekturou - malovanými srubovými dřevěnicemi. Pro jejich záchranu byla dolní část obce v roce 1977 vyhlášena památkovou rezervací lidové architektury. Obec je zajímavá také lidovými kroji a výšivkami. Tak jsme se mohli pokochat krásnými chaloupkami jako z pohádky o perníkové chaloupce. Příjemně se také sedělo venku před chalupou s národopisnou expozicí.

Druhou zastávkou byla RAJECKÁ LESNÁ. Už při odbočování z hlavní silnice vás upoutá závod na balení minerálních vod Rajec a nepřehlédnutelná Kofola. V malé vesničce je čilý ruch a nebylo tomu ani v den naší návštěvy. Však kdo by si nechal ujít světovou raritu, kterým je zde unikátní Slovenský betlém (betlehem)? Je to obdivuhodné řezbářské dílo mistra Jozefa Pekara z Rajeckých Teplic, které má znázorňovat, kromě  Kristova narození, i dějiny slovenského národa. Hlavní myšlenkou řezbáře bylo začlenění do biblického prostředí obrazy ze života slovenského lidu. Scéna Božího narození se nachází uprostřed díla a je včleněna do obce Rajecká Lesná. Kolem ní jsou zastoupeny všechny slovenské regiony svými nejznámějšími místy a památkami. Kdo zná trochu lépe Slovensko, mohl rozpoznat v pozadí i známé hrady jako Děvín, Bratislava, Trenčín, Orava, nebo i katedrály v Nitře, Trnavě, Košicích a jiné. Betlém je dlouhý 8,5 m, široký 2,5 m a vysoký 3 m. Celkem je zde rozmístěno na 300 postav, z nichž se polovina také pohybuje. Místní říkají, že se jedná o největší objekt tohoto druhu v Evropě. Hned vedle tohoto skvostu stojí venku kostel Narození Panny Marie, který byl v roce 2002 vyhlášen za Baziliku minor.

Poslední zastávkou na zpáteční cestě byly RAJECKÉ TEPLICE. Město ležící na břehu říčky Rajčianky v Rajecké dolině, v podhůří Malé Fatry. První zmínky o lázních pocházejí ze 14. století, největší rozvoj nastal po roce 1926. Léčí se zde nemoci pohybového ústrojí, nervové choroby a nemoci z povolání. Kromě lázní a termálního koupaliště Laura je turisticky přitažlivý mj. nedaleký hrad Lietava. V květnu jsou samozřejmě ještě venkovní koupaliště mimo provoz, ti majetnější si mohou celoročně např. užít za 17 EUR dvou hodin v termálních vodách hotelu Aphrodite. Naše výprava jen nahlédla do interiéru nádherného hotelu a pak se vydala podle svých představ trávit odpolední čas. Mnozí zakotvili např. na Rybářské baště nebo v jiných restauracích ochutnat místní speciality. Já to vzal s manželkou na blízké Slnečné skaly, které nelze se svými skalnatými masívy nad Rajeckými Teplicemi přehlédnout. Nacházejí se hned za hlavní silnicí a tak jsme mohli v krásném listnatém lese stoupat až na tzv.Vyhlídku. Odsud jsou i některé fotky na Rajecké Teplice, které jsem pořídil s největší opatrností přímo z vrcholku skal nad městem. Počasí nám opět přálo, byť nějaký slabý náznak deštíku jsme zaznamenali, ale jinak bylo dobré strávit čas v nádherných místech Stražovských vrchů a v blízkosti říčky Rajčianky. Tak jediné mínus dávám těm, co s námi nejeli. Je to škoda, vedení našeho MSKC se snaží udělat maximum proto, abychom se mohli setkávat i touto formou, ale mnozí takovou příležitost nevyužijí.  KaMoš