Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zájezd - Buchlov a Buchlovice

Dalším, již v pořadí devátým zájezdem Moravskoslezského klubu celníků, byla cesta na Slovácko. Hlavním bodem programu, který připravila Rada MsKC, byla prohlídka dvou skvostů v této oblasti. Hrad Buchlov je nejvýraznější dominantou moravského Slovácka, Buchlov se řadí k nejstarším hradům v České republice. Jeho počátky se datují do 1. poloviny 13. století. Již od  14.století patřila hradu silná pravomoc soudit a trestat ve všech zjištěných případech lesního pytláctví, nedovoleného lovení ryb, a později se tento seznam deliktů rozšířil i na veškeré přečiny a zločiny páchané v obvodu buchlovského a sousedních panství. Tento hrad se honosí unikátem – je to nikdy nedobytá pevnost. K hradu se váže pověst o lípě, která zázrakem prokázala nevinu zbrojnoše Vlčka nařčeného ze zrady. Po odsouzení k smrti se dovolával zázraku a Božího soudu. Znamením jeho neviny se stala mladá lípa. Po přesazení kořeny vzhůru znovu na jaře vypučela. Lípu jsme mohli vidět na nádvoří hradu. Že Vlčkův rod nevymřel, máme jasno, proč jsme se sem vydali i s naším předsedou.

Historie zámku Buchlovice navazuje na dějiny nedalekého hradu Buchlova, který se jako stará středověká pevnost stal na konci 17.století pro šlechtu nepohodlným.  Zámek Buchlovice patří k nejvýznamnějším barokním šlechtickým sídlům na území České republiky. Stavba zámku byla zahájena těsně před rokem 1700 bohatým a urozeným hrabětem Janem Dětřichem Petřvaldským, který zámek zamýšlel jako galantní dar své manželce Anežce Eleonoře z italského rodu Collona. Zámek je vystavěn ve stylu italského baroka podle projektu Domenica Martinelliho a jde o jeden z nejkrásnějších komplexů svého druhu u nás. Zámek byl dostavěn roku 1707. Rod Petřvaldů vystřídali roku 1800 Berchtoldové, kteří zde žili až do roku 1945, kdy byl zámek zestátněn. Kvalita architektury, rozsáhlé sbírky, proslulí majitelé i důležitost v dějinách posledních let habsburské monarchie činí ze zámku místo významem daleko přesahující hranice českých zemí.

A jak shrnout zájezdový den? Především nám vyšlo super počasí, které v posledních týdnech dělá mnohým velké starosti. Když je pěkně, hned je vše veselejší a účastníci zájezdu mohou být spokojeni. Já si myslím, že byli i přesto, že jsme se nevešli do společných prohlídek hradu a zámku. Ctíme ale dané podmínky pro návštěvníky a vždy jsme ten volný čas podle svých možností využili. Už se určitě těšíme na jubilejní, desátý zájezd!  KaMoš

Album dalších fotek najdete zde:http://kamos17.rajce.idnes.cz