Jdi na obsah Jdi na menu
 


Začali jsme ve Vendryni

Preventivní program, který se poprvé představil na školách na podzim roku 2013 má svoje pokračování i v roce 2016. Moravskoslezský klub celníků ve spolupráci s Celním úřadem pro Moravskoslezský kraj (CÚ Msk) připravuje svoje přednášky v oblasti prevence, konkrétně, co mohou způsobit drogy a jak se vyhnout škodlivým návykům závislosti na alkoholu nebo cigaretách.

První letošní návštěva proběhla 21.dubna v české základní škole ve Vendryni. Klub celníků jsem zastupoval jako pokaždé já a se mnou V.Panáček. Na teoretickou část byl tentokrát osamocený  tiskový mluvčí z CÚ Msk R.Miarka, který dětem přiblížil, co celníci vůbec dělají a ukázali jim některé exponáty padělků zboží, které byly celníky zajištěny při různých kontrolách.  Děti velmi zajímaly především mobily, kosmetika, ale také „značkové“ oblečení. Co mně osobně velmi potěšilo, byl časté a fundované otázky na tiskového mluvčího. To byl na žáky pátých a šestých tříd vskutku dobrý a neočekávaný počin.

Další děti mohly za školou ve sportovním areálu sledovat v přímé akci psovoda D.Kantora se svými dvěma čtyřnohými společníky. Děti na vlastní oči viděly, jak oba pejsci bezchybně označili místo úkrytu tabákových výrobků v kufru. Kousek od ukázek služební kynologie stálo služební vozidlo a děti si mohly prohlédnout jeho interiér. Sledovaly tak přímo na monitoru počítače pohyby kamiónů a bylo jim představeno, jak celníci zachycují neplatiče na zpoplatněných komunikacích v celé naší republice. Na závěr jsme již tradičně předali, díky sponzorům, dětem a učitelkám připravené suvenýry, kterými jsou účastnické certifikáty, rozvrhy hodin i papírová skládačka služebního vozidla CS. Příjemné slunečné počasí bylo tou nejlepší tečkou za prvním setkáním s dětmi v tomto prvním pololetí. Na další návštěvu zavítáme do Karviné.

                                                                                                            Karel Moškoř

Krátce po návštěvě školy ve Vendryni mi zaslala paní ředitelka ZŠ děkovný email, který rád na naše stránky připojuji:

Moc děkuji za fotky a také za skvělý program, který se líbil dětem i dospělým. Mám naději, že po nějaké době bychom ho mohli zopakovat, určitě  bychom byli rádi.

Ještě jednou všem děkuji. Fotky i krátkou informaci o programu umístíme na náš školní web.

S pozdravem   Mgr. Bohuslava Burá