Jdi na obsah Jdi na menu
 


Edith Piaf v Ostravě

EDITH ZPÍVALA V OSTRAVĚ

Doslova opět ožila Edith Piaf v muzikálovém představení „Edith a Marlene“  na scéně Moravskoslezského divadla Jiřího Myrona v Ostravě. Zasloužila se o to především vynikající Hana Fialová, hlavní představitelka Edith. Její hlas byl tak podobný tomu originálnímu, tak se mnozí návštěvníci představení domnívali, že je to velmi podařený playback.

Mezi diváky muzikálu hraného 1.března nechyběli členové MSKC a jejich rodinní příslušníci a byl to skutečně velký zážitek. Zajímavým způsobem byly divákům představeny dvě ženy. Dlouhonohá Marlene dokázala zazářit nejen v Evropě, ale jako jedna  z prvních Němek dobyla i Hollywood. Droboučká a malá vzrůstem (měřila údajně jen 142 cm) Edith, si podmanila Paříž. Osudy obou žen byly různé, jen částečně jsme mohli poodhalit jejich životní cesty.

Maďarská spisovatelka Eva Pataki velice inspirativně shrnula neobvyklé hudební drama dvou velkých ženských osobností minulého století.

V samotném vystoupení se publikum dozvědělo, že původní jméno Édith Giovanna Gassion se změnilo ve věhlasnou Edith Piaf až zásluhou majitele nočního klubu v Paříži, jehož jméno bylo Louis Lepléé. Ten ji objevil a takto pojmenoval a na prvním vystoupení představil jako Momé Piaf – což znamená v překladu opuštěné, malé vrabčátko, krátce tedy vrabčák. Popisovat dál její život by bylo na mnoho řádků, její nádherný hlas ji přinesl slávu, ale také spousty životních osudů, drogovou závislost, několik milostných románků a také úmrtí ve velmi mladém věku, necelých 48 let, v roce 1963.

Maria Magdalena Dietrich – Marlene, byla o čtrnáct let starší dáma a velmi známa na filmovém poli. Její emigrace do Spojených států v roce 1933 ji dostala na herecké výsluní. V posledních dvou letech 2. světové války vstoupila do armády a vrátila se do Evropy v propůjčené hodnosti kapitánky a vystupovala u mnoha spojeneckých bojových útvarů. Své jazykové znalosti uplatňovala i jako tlumočnice z němčiny do angličtiny. Takovou zajímavostí je, že rodiče jejího manžela Rudolfa Siebera pocházeli od Ústí nad Labem. Zemřela v roce 1992 ve věku skoro 91 let.

V muzikálu měla jednoznačně navrch postava Edith a v podání H.Fialové zcela bezpochyby skvělé ztvárnění legendární francouzské šansoniérky  včetně vynikající interpretace jejích písní. Nemůžeme se ani divit, že tato herečka získala za tuto roli cenu Thálie v březnu roku 2015.

Roli Marlene Dietrich si zahrála Eva Zbrožková a svou ženskostí se perfektně vložila do postavy této německé divy. Byť se na scéně mnoho lidí nepohybovalo, zaujal mně i jeden mužský výkon a to v samotném závěru, kdy postavu Théo Sarapa, mladého kadeřníka, kterého si Edith vzala na sklonku svého života, zahrál velice podařeně Roman Harok. I on se nenechal zahanbit a výborně zvládl  závěrečný duet s Hanou Fialovou.

Závěrečná několikaminutová děkovačka ve stoje jen dokreslila mimořádné představení s jedinečným výkonem hlavní představitelky komorního muzikálu.         K.Moškoř