Jdi na obsah Jdi na menu
 


Děti z Paskova napsaly o besedě

Je to poprvé, co po návštěvách škol v rámci preventivního projektu MsKc a CS máme zpětnou vazbu. Ta nám byla zaslána prostřednictvím Petra Bočka a my ji rádi zvěřejňujeme. Napsali nám žáci sedmé třídy a jejich článek má vyjít v Paskovském zpravodaji.

 

Beseda s příslušníky Celní správy

V úterý 13. května 2014 přijeli k nám do školy pracovníci Celní správy z Ostravy - Přívozu. Vyprávěli nám o své práci. První hodinu jsme byli ve třídě, kde jsme se seznámili s celníky a jejich prací - řekli nám, co všechno patří do jejich kompetencí, ukázali nám různé padělky mobilů, kosmetiky, tabletů, textilu, sportovních bot, kabelek apod.

Druhá část besedy byla venku v areálu školy, tam jsme si prohlédli moderní automobil KAPSH, který sleduje a kontroluje kamiony.

 

Celníci s sebou také přivezli fenku Any, kterou nám představil pan psovod. Psi celní správy se začínají cvičit od jednoho roku a cvičí se osm měsíců. Každý pes se zaměřuje na hledání něčeho jiného (drogy, tabákové výrobky, zbraně a bomby…). Celní správa odkupuje psy a vycvičení stojí až 320 000,- Kč.

Any je anglický setr, jí šest let. Když ji přivezli na výcvik, byla prý hrozně paličatá. Když se byla podívat u nás, byla naopak hrozně hravá a přítulná. Any byla už čtvrtým psem jejího „majitele“. Když nám pan psovod povídal o psech, Any okusovala kousky klacíků, asi jí hrozně moc chutnaly. Any je vycvičena na hledání drog a zbraní. Vždycky, když něco najde, lehne si a začne hlasitě štěkat. Po každém úspěšném nálezu je odměněna piškotem. Dokonce nám to i předvedla. Práce celníků se psy byla zajímavá a moc se nám líbila.

Škoda, že byla beseda jenom na dvě hodiny. Zaujala nás natolik, že někteří spolužáci uvažují o práci celníka.

 

                                                       Lucie Kunátová, Aneta Holásková a Daniel Kubáň