Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zájezd na Slovensko

Žilinský kraj, to je krása, naozaj!

Májové sváteční dny, to jsou chvíle pro rodinná setkání, výlety či jiné aktivity. Pro členy Moravskoslezského klubu celníků to znamená vždy nějaké putování. Po Prašivé, Kunínu, Štramberku, Rožnově, Pustevnách a Kroměříži, se naše další, již pátá výprava uskutečnila do zahraničí. Cílem našeho zájezdu bylo Slovensko, a konkrétně Žilinský kraj. Po klasickém posbírání zájemců na nástupních místech v Karviné, Českém Těšíně, Frýdku-Místku a části „ Goralie“, se autobus vydal směr Svrčinovec. Už tady byla neplánovaná přestávka, kdy si řidič vyřizoval potřebné formality na zahraniční cestu. Půlhodinka zdržení nám doslova nahrála, protože jsme tak akorát dojeli k naší první zastávce, do Kysucké obce Stará Bystrica. Tady se nachází zajímavý orloj. Na jeho vytvoření se podíleli i Češi, kteří sestrojili astroláb. Nejpřesnější orloj na světě řízený počítačem stál přibližně 133 tisíc eur. Ve věži jsou umístěné dva zvony, jeden jako časový, druhý tvoří kulisu při posunu apoštolů. Ozdobou je i šest plastik historických postav Slovenska od knížete Pribiny, Svatopluka, Bernoláka, Štúra, Štefánika až po kněze Hlinku. Nejdůležitější je ale astroláb, přístroj, který ukazuje astronomické poledne nastavené na čas místního poledníku, postavení slunce a měsíce na obloze, fázi měsíce a planetární hodiny. Barvy na astrolábu symbolizují denní fáze od červeného úsvitu přes bleděmodrý den, noc je černá. Zlaté lemovky označují rovník, obratník Kozoroha, Raka a místní poledník. Ten označuje, kdy je slunce v zenitu nad obcí. Prakticky jsme funkčnost orloje mohli vidět a slyšet v devět hodin ráno.

Po té jsme vyjeli k dalšímu skvostu krajiny a to do Vychylovky, kde se nachází Kysucký skanzen lidové architektury s malebnými dřevěnicemi, ale také horská úzkorozchodná železnice, jejíž konstrukční řešení je unikátní v celé Evropě! Skanzen kysucké dědiny ve Vychylovce patří k nejhezčím na Slovensku. Je umístěn daleko od "civilizace" na konci doliny Chmura v malebném prostředí Kysucko -oravských Beskyd. Dřevěné domečky a jiné objekty lidového stavitelství jsou rozsety na lukách uprostřed hlubokých lesů a dokonale splývají s okolní přírodou, tak jako kdysi za starých časů. Základní kámen muzejní expozice pod širým nebem byl položen v roce 1974. Důvodem byla výstavba vodní nádrže Nová Bystrica v sousedním údolí, která zaplavila obce Riečnica a Harvelka. Především z těchto dnes již neexistujících dědin pocházejí dřevěné usedlosti vychylovského skanzenu. Nepřehlédnutelným stavením  na počátku prohlídky je kostelík,  přemístěný sem ze Zborova i s některými kovovými kříži na náhrobcích. Zajímavou stavbou je rovněž krčma z Korni, která návštěvníkům nabízí místní speciality.

Při cestě k našemu cílovému místu jsme na chvíli zastavili v obci Oravská Lesná, jejíž dominantou je kostel sv.Anny umístěný ve středu obce.

Pak již následovala skoro hodinová cesta na Oravský Podzámok, obce v okrese Dolný Kubín. Dominantou je zde Oravský hrad a tak zde jsme strávili podstatnou část našeho zájezdu. Vzhledem k tomu, že prohlídka hradu čítá absolvování 600 schodů, museli někteří svůj záměr návštěvy pevnosti ze zdravotních důvodů přehodnotit. Mohli využít jiné nabídky a to prohlídku Muzea šlechtických kočárů nedaleko od parkoviště. O hradu, který byl postaven na strategicky důležitém místě uhersko-polské cesty, pochází první písemná zmínka z roku 1267. Majitelé hradu se tady střídali a tak docházelo k častým stavebním úpravám. Rod Thurzovců má asi největší zásluhu na dnešním vzhledu hradu. Do své renesanční podoby byl přestavěn roku 1611 a k jeho západní baště přibyl tzv. Thurzovský palác. Rok 1800 byl pro hrad tragický, kompletně vyhořel. Největší stavební oprava a restaurování zámku od roku 1800 se začala až po roce 1953 a probíhá dodnes. Mohli jsme sami vidět novou šindelovou střechu v části hradu. Zachovalý rozsáhlý hrad se tyčí na strmé skalní vyvýšenině přímo nad obcí ve výši 112 m nad hladinou řeky Orava. Hrad je národní kulturní památkou.

Tak, a den se nachýlil ke svému závěru a my se nějak nepochopitelně, komplikovaně, vydali na cestu zpátky. Byla to jediná stinná stránka na sluncem naplněném dnu, který nám fantasticky vyšel. Děkujeme organizátorům, že našli opět tip na výlet, který se musel líbit, aspoň mně určitě.

Svoje zážitky z cesty po Žilinském kraji sepsal a nafotil KaMoš.