Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muzikál je již minulostí

 Další kulturní dostaveníčko si dali po roce opět v lednu členové Moravskoslezského klubu celníků společně se svými rodinnými příslušníky. Měli možnost navštívit znovu Národní divadlo moravskoslezské Jiřího Myrona v Ostravě a po francouzské operetě přišel na řadu slavný americký muzikál DIVOTVORNÝ HRNEC.

Jednalo  se pravděpodobně o vůbec první americký muzikál v české úpravě díky Jiřímu Voskovcovi a Janu Werichovi. Premiéra se konala 6. března 1948 a byla to poslední společná divadelní hra této autorské dvojice. V hlavních rolích tehdy vystupovali Jan Werich coby Čochtan, Ljuba Hermanová, Rudolf Cortéz, Soňa Červená a František Černý. Hudbu upravil Zdeněk Petr a hrál orchestr Karla Vlacha.
Příjezd českého emigranta Josefa Maršálka a jeho dcery Káči rozpoutá ve Štědré dolině ve státě Missitucky řetězec peripetií, když si Maršálek koupí část pozemku, aby tam mohl ukrýt hrnec se zlatem, prý vypůjčeného od jihočeského vodníka.
Hrnec plní přání nad ním pronesená (ovšem pouze tři) a s jeho pomocí jsou napraveny nespravedlnosti mocichtivého senátora Randalla, němá Susan je vyléčena, Čochtan se stane člověkem, Káča se šťastně vdá i bez bohatého věna a její otec se vrátí do třeboňského kraje, kde je jeho domov. Víceméně pohádkový happy end, jak se sluší na původně americký muzikál.

Pro milovníky kultury se už začíná v myslích rodit otázka: Jaký divadelní žánr pro ně připraví rada MsKC příště?