Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zajímavá záliba jednoho z členů klubu

14. 4. 2011

Článek převzatý z Deníku.

Dřevjanky uvidíte v Metylovicích

Metylovice – Nezapomenutelnými pohledy do metylovické historie prodchnutými melancholií dávných časů je protkána výstava akvarelů amatérského malíře, místního rodáka Víti Mališe, která je otevřena v muzeu v Metylovicích.


Metylovické občanské sdružení Koňské nebe, které se o chod nového muzea a obměnu výstavní plochy stará, uspořádalo další z řady úspěšných výstav. Slavnostní vernisáží byla zahájena výstava amatérského malíře a ilustrátora obecní kroniky Víti Mališe, metylovického rodáka, který se ve svých akvarelech pokusil zachytit staré dřevěnice tak, jak je znal ze svého dětství a mládí.

„Začal jsem malovat proto, abych zachoval pro své vnuky a vnučky pomalu chátrající stavby a zachytil pohled na Metylovice, jak kdysi dávno vypadaly,“ proradil malíř. Domečky, které ještě cestou přes Metylovice můžeme najít, střídají v rámech chalupy zachované už jen ve vzpomínkách pamětníků a na vybledlých fotografiích.

„Velmi neotřelým byl nápad pana Mališe obrázky dřevěnic vyfotografovat a upravit je do podoby poštovní známky. Jejich exkluzivní podobu můžete spatřit právě na této výstavě,“ dodal místopředseda občanského sdružení Koňské nebe Milan Hajdušek. Architektonický ráz podhorských stavení připomněl i Jaromír Polášek z Muzea Beskyd ve Frýdku-Místku. „Základem těchto staveb byly dva sruby překryté střechou – jizba a chlév,“ popsal charakteristickou konstrukci Jaromír Polášek a pokračoval: „V početných chudobnějších domácnostech připadaly na jednoho člena jen asi dva metry čtvereční plochy.“

Výstavu v Metylovicích je možno zhlédnout do 22. května vždy o víkendu od 14 do 16 hodin.