Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cesta na Maltu

V srdci Středozemního moře

Maltské souostroví je pro cestovatelé nakloněná země s pořádnou porcí historických památek, zajímavou kulturou a tradicíi. Souostroví ležící v srdci Středozemního moře tvoří tři hlavní ostrovy: Malta, Gozo a Comino.

Po dvou a půl hodinovém letu z letiště Jana Pavla II. v Krakově přistanete v sluncem zalité Vallettě. Cesta z letiště vedla úzkými uličkami Valletty, Sliemy do čtvrti St. Julian´s, kde jsme se ubytovali. Vzhledem k tomu, že byla neděle, ochutnali jsme spolu s turisty i místními převážně mladými lidmi místní život, který je ještě velmi poznamenán dobou, kdy země byla členem britského Commonwealthu. V té době zastupoval panovnici Alžbětu II. maltský generální guvernér.

Jezdí se zde vlevo, restaurace a hospody jsou v duchu britských pubů. Není problém zahlédnout červené poschoďové vyhlídkové autobusy Malta Sightseeing, tradiční britské telefonní budky a poštovní schránky. A toto vše je zasazeno mezi množství hotelů celoročně připravených převážně pro návštěvníky ze země jejího veličenstva.

Druhý den ráno vedla naše cesta do přístavu Cirkewwa. Trajektem se za necelou půlhodinu přeplavíte do přístavu Mgarr na ostrově Gozo. Na cestu ostrovem jsme zvolili již dříve zmiňovaný vyhlídkový autobus. Byla to snad jediná možnost, jak v krátkém čase zvládnout jednodenní návštěvu ostrova a shlédnout vše důležité co Gozo nabízí. Historické půvaby města Victorie, červený písek v zátoce Ramla Bay, oblouk jeskyně Blue grotto a další. Se začínajícím soumrakem jsme opouštěli ostrov a vrátili se zpět do hotelu.

Další den patřil hlavnímu městu Vallettě. Tentokrát přesun místním autobusem kopíroval pobřeží ostrova a za hodinu se před námi ukázaly hradby v centru Valletty. Dál už se šlo jen pěšky historickým centrem, katedrálou Sv. Jana, Horními zahradami Barrakka, ze kterých se skýtal nádherný pohled na přístav s loděnicemi ve Vittoriose a pevnosti San Elmo. A po celodenní pěší túře návrat do hotelu.

Posledním dnem byl dnem odjezdu a odletu. A v letadle se narodil plán další cesty. Tentokrát na sever Sardinie a francouzkou Korsiku.